Triggerpunktsmassage

Triggerpunktsmassage

Triggerpunkter er sammentrukne muskelfibre, som danner sensitive, smertefulde knuder der, hvor den motoriske nerve forbinder sig med musklen. Grundet de spændte fibre, forkortes musklen, hvorved bevægeligheden bliver indskrænket.


Dette kan f.eks. resultere i en stiv nakke. Når der presses på et triggerpunkt, opstår der lokale smerter, men også smerter, som breder sig i visse retninger fra punktet. Det er de sidstnævnte smerter, som er de stærkeste.


Kroppens muskler har hver sit karakteristiske smertemønster, og det er de samme fra person til person. F.eks. kan en muskel ovenpå skulderbladet  forårsage  smerte, som føles dybt inde i skulderleddet, mens en hoftemuskel kan give smerter i lår og læg, som er næsten identisk med iskias-smerter.


Det er de aktive triggerpunkter, som er smertefulde og passivt forkorter musklen samt forårsager noget af den muskelstivhed, som ældre mennesker typisk oplever. Det er almindeligt, at triggerpunkter varierer mellem de to faser, som kan opleves som noget, der kommer og går. Det kan f.eks. være ryggen, som en del af tiden føles lidt stiv og øm, men så giver slip fra tid til anden.


Når vi behandler et triggerpunkt med massage, foregår det ved at massøren laver et tryk direkte på det ømme punkt. Trykket holdes i 10-20 sekunder, men der kan også laves flere kortere tryk. Denne behandling udløser blandt andet nogle hormoner lokalt i musklen, som er med til at smertelindre og få musklen til at slappe af. En afslappet muskel fungerer bedre, og du undgår de følgevirkninger, der kan komme i andre dele af kroppen.

Vi giver ikke triggerpunktmassage uden at bruge andre teknikker, selvom triggerpunktsbehandling rent faktisk ofte kan bruges alene til specifikke problemer. Oftest supplerer vi med fysiurgisk sportsmassage og i visse tilfælde akupunktur.