Parterapi

Parterapi

Mange opdager ikke hvad det er som sker omkring forholdet før ens partner f.eks. vil skilles, opdager utroskab eller at hverdagen bliver et helvede på den ene eller anden måde.

 

Måske mærker du, at der bare er ”noget”, der ikke er, som det burde være. Når du kører hjem fra arbejde, kan du måske mærke det fysisk i maven som en knude, en let hovedpine eller ord og sætninger, som måske ikke bliver sagt højt. I har sjældent sex og hvordan din partner virkelig har det inderst inde, ved du ikke længere. Det er i øvrigt også lang tid siden, at I har haft tid til jer som et par.

 

 

Parterapi – Hjælp til at komme videre sammen!

Er der krise i jeres parforhold? Er kærligheden forsvundet? Og er I bange for, at det ender med, at I må skilles? Så søg støtte inden det er for sent.

 

Parterapi kan give jer glæden, trygheden og kærligheden tilbage. Allerede fra første gang, I er i terapi, får I redskaber med hjem, som kan fremme positiv kommunikation og en bedre stemning mellem jer.

 

At leve i et parforhold kan være berigende, støttende og inspirerende, men det kan også være opslidende og føre til stor ensomhed, når den første forelskelse har lagt sig, og forholdet skal fungere i en mere rutinepræget og presset hverdag.

 

Typiske problemer er dårlig kommunikation, skænderier, skæv arbejdsfordeling, uenighed om børneopdragelse, utroskab og følelsen af at være vokset fra hinanden. Efter en tid går det som regel ud over sexlivet, og derefter er der ikke lang vej til, at føle sig ligegyldige for hinanden.

 

Som jeres parterapeut hjælper jeg jer, til at få jeres forhold tilbage på sporet. Terapien foregår som en samtale, hvor der er respekt og omsorg for de følelser og den sårbarhed, der er i spil.

 

I terapien er det jer, som bestemmer, hvad I vil tale om, men typisk vil vi komme ind på:

 

 • Jeres vaner
 • Jeres sårbarheder og frygt
 • Jeres typiske måder at beskytte jer selv på (forsvar)
 • Jeres inderste ønsker og behov
 • Og ikke mindst: hvordan I kan ændre jeres adfærd og syn på hinanden, så I bedre kan hjælpe og støtte hinanden til at få det parforhold, I begge længes efter!

 

Parterapi kan være en hjælp til at komme videre i livet sammen - eller hvis det ikke kan lade sig gøre - at komme videre hver for sig på en ordentlig måde med respekt for det gode, der har været!

 

 

Hvornår bør man gå i parterapi?

F.eks.: Når det er svært at tale sammen, når der er mere negativt end positivt i forholdet, når der er tilbagevendende opslidende konflikter og fjendtlighed.

 

Eller når man har resigneret, holdt op med at tale om emner, der kunne starte ubehagelige konflikter. Når “gnisten” er væk.

 

Når den ene, eller begge, er i tvivl om de skal fortsætte med at være et par. Eller den ene har måske besluttet, at det skal de ikke men vil godt give den anden og sig selv mulighed for at tale om, hvad der er sket.

 

Når man er skilt, eller skal skilles, og gerne vil have hjælp til at samarbejde om børnene.

 

 

Forudsætningerne for en effektiv parterapi!

 Forudsætningen for at gå i parterapi er, at begge parter er interesserede i at redde forholdet. Hvis ikke begge parter gør en helhjertet indsats, kan terapien væren nytteløs og vil sandsynligvis kun forværre problemerne i parforholdet.

 

Følgende 10 punkter er grundelementer med henblik på en succesfuld parterapi: 

 1. Undgå parterapi bare for at sige, at du har gjort det: Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis du allerede har fundet en anden potentiel partner og blot vil mindske din skyldfølelse.
 2. Vær ærlig over for parterapeuten: Hvis de reelle problemer ikke bearbejdes, så kan terapeuten ikke tage udgangspunkt i de underliggende årsager til problemerne i parforholdet.
 3. Hvis du eller din partner ikke ”klinger” med parterapeuten, bør I prøve at finde en ny: Hvis ikke dette lykkes, er det ikke sikkert, at jeres parforhold kan reddes af parterapi.
 4. Deltag aktivt i parterapien: Det er vigtigt at lave jeres hjemmeopgaver. Såfremt I ikke er indstillede på herpå, vil terapien med stor sandsynlighed ikke lykkes.
 5. Parterapi skal have høj prioritet: Hvis du/I negligerer parterapien ved f.eks. at udeblive fra en eller flere sessioner, er sandsynligeden for succes ringe.
 6. Parterapi kræver velvillighed overfor forandringer: Husk på at parterapi handler om, at begge parter skal ændre deres adfærd overfor hinanden. Regn ikke med at parterapien handler om at irettesætte din partner eller give vedkommende en lærestreg. Ingen er perfekte.
 7. I skal tro på at parterapi virker for at opnå succes: Hvis man mener, at parterapeuter er kvaksalvere eller at terapi er noget pjat, er det næsten umuligt at forbedre parforholdet.
 8. Kærester og elskere dur ikke i parterapi: Hvis du eller din partner har en elsker eller en kæreste samtidig med, at I er i parterapi, skal dette “tredje” ud af jeres liv, hvis parterapien skal fortsætte.
 9. Begge parter skal deltage i parterapien: Det nytter f.eks. intet at den part taler hele tiden og at den anden surmuler. Parterapi kræver engagement og aktiv deltagelse.
 10. Erkend dine/jeres fejl: En af de vigtigste dele i parterapi handler om at erkende sine egne fejl og mangler, ikke mindst være villig til at arbejde med - og ændre disse.

Gode råd


 • Læg din stolthed til side: Selvom du i parterapien får at vide, at der er bestemte ting du skal ændre på, kan din personlige stolthed gøre det svært føre disse ændringer ud i livet.

 

 • Fokuser ikke på din partners negative sider: Husk på, at parterapi handler om atl ændre sig selv for parforholdets skyld. Parterapi handler ikke om at udpensle alle problemerne eller manglerne ved din partner.

 

 • Parterapi kræver handling: En god parterapeut forsyner begge parter med konkrete ændringer i dagligdagen. Disse ændringer skal hverken udskydes eller negligeres – de skal indføres fra dag 1 og opretholdes.

 

 • Parterapi handler om at redde jeres forhold: Husk på hvorfor, I er i parterapi; nemlig for at rette op på parforholdet, der engang var fryd og gammen. Hvis I føler, at i er vokset fra hinanden eller at al gnist, kærlighed og håb er borte, er det måske en bedre ide at skilles.

 

 • Erkend dine/jeres fejl: En vigtig del af parterapi handler om at erkende sine fejl og mangler og være villig til at arbejde med- og ændre disse.

 


Hvorfor kan vores parterapeut ikke redde vores forhold?

 

En parterapeut kan ikke redder et forhold, terapeuten kan være med til at skabe en forståelse for hvad det er som sker, og være med til at danne en ny fælles grundplatform, som kan være udgangspunktet for at skabe glæde, forståelse, respekt, empati og fornyelse i forholdet.

 

Parterapeuten kan også være med til at holde de processer i gang som er begyndt, det er stadig dit eget ansvar at sige til og fra.